Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Η γούγλ ψαχουλεύει τα μέιλ μας...


Η γούγλ ως υπόδειγμα εταιρίας, ως το ιδιοφυές τέκνο δύο ταλαντούχων νέων, ως γραφεία-αρχιτεκτονικό μανιφέστο. Η γούγλ ως ο υπέρτατος οργανισμός στον πλανήτη, αυτό που ακόμα και μία υπερεξελιγμένη εξωγήινη φυλή θα θαύμαζε.

Η γούγλ ως ο μονοπωλιακός έμπορος της πληροφορίας, στην εποχή της πληροφορίας. *

αναφέρω δύο περιστατικά από προσωπική εμπειρία:

1_ Το γούγλ έαρθ χάρη στην εργασία κάποιων συν-Αθηναίων άρχισε δειλά-δειλά να περιλαμβάνει την Αθήνα σε 3Δ, πράγμα πάρα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο, ειδικά για τους αρχιτέκτονες. Σκεφτήκαμε και εμείς λοιπόν πως θα ήταν πολύ βολικό να μπορούσαμε να κατεβάσουμε αυτό το μοντέλο και να το δουλέψουμε στο σκέτσ-απ για ένα πολεοδομικό θέμα της σχολής... Ψάχνουμε μενού, ρυθμίσεις, δεξιά κλίκ, αριστερά, αλλά τίποτα. Το γουγλάρουμε και βλέπουμε ότι μπορούμε να κατεβάσουμε μόνο μεμονωμένα κτίρια, όπως το πανεπιστήμιο, τον παρθενώνα και το ν.μ.ακρόπολης. ΟΧΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ, κακό αυτό. Μπαίνοντας στα άδυτα του λαϊσενς αγκρίμαντ ανακαλύπτουμε ότι η γούγλ μπορεί να χρησιμοποιεί και να διανέμει τα μοντέλα πόλεων που κατασκευάζουν οι χρήστες αλλά αυτοί δεν μπορούν να τα μοιράζονται μεταξύ τους... Ίσως στο άμεσο μέλλον αποφασίσει να τα πουλάει η ίδια...2_ Γούγλ μέιλ: ανοίγω ένα εισερχόμενο μύνημα και βλέπω μία ωραιότατη μπάρα διαφημίσεων στα δεξιά. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΕΙΛ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ. Και μάλιστα, εντελώς τυχαία, οι διαφημίσεις σχετίζονταν με το περιεχόμενο του μέιλ... Ανατρέχω πάλι στο λαϊσενς αγκρίμαντ και βλέπω πως η γούγλ μπορεί να αρχειοθετήσει και να αναζητήσει ψηφιακά τα μέιλ μου ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ και να μου εμφανίσει "διαφημίσεις πιό χρήσιμες και σχετικές με τα ενδιαφέροντά μου"**. Και αναρωτιέμαι από πότε οι διαφημίσεις είναι χρήσιμες για αυτόν που τις βλέπει... Εξάλλου η ίδια η γούγλ περηφανεύεται ότι έχει φοβερή υπηρεσία αντι-σπάμ(ίσως για να μην μπορεί κανείς άλλος να μας στείλει διαφημίσεις)...


Τα ερωτήματα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων αυξάνονται όταν αυτή κάνει τα στραβά μάτια για χάρη του κέρδους..

Τα συμπεράσματα δικά σας.


λκζ (ο αυθεντικός)
*υπενθυμίζω πως η γούγλ είναι κάτοχος των μεγαλύτερων υπηρεσιών του διαδικτύου, ενδεικτικά αναφέρω:

www.google.com
www.youtube.com
www.blogger.com
www.gmail.com

google maps
google earth
google sketchup (architect-friendly)
google chrome
google videos
google translate
picasa
...


** μετάφραση από το κείμενο της γούγλ: http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=6603
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου