Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΘΡΗΝΟΣ

στο ΕΜΠ καθώς προχωράνε οι μέρες της εξεταστικής και γίνεται συνειδητή η απουσία του προφέσσορα Z. Οι φοιτητές είχαν να περάσουν τέτοιο σοκ απο την ξαφνική άδεια του phd. Ακόμα δεν είμαστε σίγουροι ποιός είναι πρώτος στην προτίμιση τους.


Σύντομο βιογραφικό, τα έργα και οι ημέρες του πολιτη Ζ.


Γεννήθηκε το 1876 στην μακρινή Σκανδιναβία και μαθήτευσε τη δομική μηχανική του λίθου πλάι στους μεγαλύτερους στατικούς της εποχής. Συμμετείχε σε όλα τα CIAM [φωτογραφίες τον θέλουν στο πλαϊ του τρισμέγιστου]. Του εγινε τιμιτική πρόσκληση να διδάξει στην αρχικτεκτονική ΕΜΠ, αλλα ο ίδιος αρνήθηκε πεισματικά να καταθέσει τη σοφία του σε σύγγραμα, δίοντας τη θέση του στον επιστήθιο φίλο του Π. για την τελευταια αναθεωρημένη έκδοση του 1930. Ιδιαίτερα εξοικειωμένος με την τεχνολογία, απαντά μονίμως στο κινητό του και στα μειλ του, αναθέτει όμως την βαρετη γραφειοκρατική δουλεια [αλληλογραφία με πένα] στην συνεργάτιδα του Μαριον Τζόουνς. Οι φήμες λένε πως τα βραδια μετατρέπεται σε σούπερ ήρωα με ριγέ ροζ-ασπρη μπέρτα και μαζί με την πιστή του βοηθό, σώζουν από στατική κατάρρευση τα λάθη της νέας γενιάς στατικών, όπως ο Μ. [ο μεγαλύτερος του εχθρός].


Για την προσωπική του ζωη δεν έχουν γίνει πολλά γνωστά, μυστήριο καλύπτει τη θυελλώδη σχέση με γνωστή καθηγήτρια, την οποία μελαγχολικά μνημονεύει σε κάθε μάθημα. Οι κακές γλώσσες λένε πως o Z. θεμελίωσε τον πρώην άνδρα της, ο οποίος ακόμα αναζητείται.


Η ξαφνική του αποχώρηση [είχε τουλάχιστον άλλα 25 χρόνια καριέρας μπροστά του] γεμισε θλίψη τις καρδιές των φοιτητών, οι οποίοι επι συναπτά έτη παρακολουθούν ξανά και ξανά το μάθημα του. Ο Ζ. είχε φανατικούς ακολούθους οι οποίοι δεν μπορούσαν να ξεκολλήσουν με τίποτε απο την ομάδα του, όσο και αν προσπαθούσε ο δαιμόνιος Μ. να τους κλέψει. Ιστορίες συνομωσίας θέλουν τον phd να τον μπέρδεψε με συνταξιούχο διαδηλωτή και να τον έστειλε στα έγκατα της ΓΑΔΑ προκειμένου να καταθέσει το μισθό του υπέρ της έκδοσης του νέου του συγγράματος, στα πλαίσια της φορολογικής μεταρύθμισης.


Σύμφωνα με πηγές, τη μέρα της αποχώρησης, ο διοικητής του αρχαιολογικού μουσείου έτρεξε ημίγυμνος στο πάρκο ερχόμενος απο την τουαλέτα, καθώς τον ενημέρωσαν οτι απόδρασαν τα σαρακοφαγωμένα αγάλματα της προκρητιδικής περιόδου της ανατολικής μεσογειακής λεκάνης.  Οι πληροφορίες πως αλυσόδεσαν τον Ζ. στην στέγη του μουσείου μαζί με τα λοιπά αγάλματα κρίνονται ως ανακριβείς. Μετρήσαμε και δεν υπάρχει τίποτε σε ροζ ασπρο συνολάκι.


Ο λεκορμπυζιές χαιρετά με δάκρυα τον αγαπημένο του συνεργάτη και εύχεται να τον δεί για μπάνιο στο θερινό του cabanon.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου